NASVETI ZA OBVLADOVANJE STRESA IN TESNOBE

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | STITCHER GOOGLE PODCAST

V 72. epizodi podcasta Lovim ravnotežje se bova ukvarjali z načini za obvladovanje stresa in tesnobe. Mislim, da ga ni človeka, ki se vsaj enkrat če ne občasno ne bi srečal s stresnimi situacijami. Kako pride do stresa, kaj sploh je stres in kakšne taktike so se pri meni izkazale za najboljše pri njegovem obvladovanju. Ali je možno živeti življenje brez stresa in tesnobnih občutkov? O tem in več v tej epizodi. Spodaj so našteti načini, ki so se pri meni izkazali za najbolj učinkovite, pripela pa sem ti tudi nekaj dodatnih povezav do vsebin na posamezno temo.

 

Hladen tuš ali topla kopel

Fizično čiščenje vpliva na mentalno čisščenje in lahko služi kot korak k umirjanju in povezanosti samih s seboj. Tehnike hladnega tuširanja oziroma Wim Hof metode se lahko naučiš pri Emilu Ledenku. Po tuš si lahko postaviš tudi svež šop evkaliptusa, več o dobrobitih tuširanja pod to krasno rastlino pa najdeš tukaj.

V epizodi sem omenila, da se zadnje čase razvajam s pilingom iz Pelia Organic. To krasno slovensko podjetniško zgodbo lahko spoznaš v 63. epizodi tega podcasta.

Življenje v tem trenutku

Ko smo pod stresom je to lahko posledica misli in spominov na nek neprijeten dogodek, ki ga premlevamo v glavi, ali strah pred prihodnjostjo, ki povzroči tesnobo. Obvladovanje tega trenutka zdaj je veliko bolj obvladiljivo kot obvladovanje prihodnosti ali nečesa, kar se je zgodilo. Pri tem ti lahko pomaga praksa meditacije. Več o moji poti in odkrivanju ljubezni do meditacije lahko slišiš v 12. epizodi tega podcasta ali pa skočiš na nabor člankov na to temo.

Pisanje dnevnika

Odlična praksa skozi katero naše skrbi postanejo manjše. Vodič za pisanje dnevnika najdeš tukaj.

Pogovor s prijateljico

Kako pomemben je podporni sistem, ki si ga zgradiš v življenju, je bil del epizode podcasta, v katerem sem govorila o svoji poti mentalnega zdravja. Epizodo lahko najdeš tukaj.

Dodatno

Poleg zgoraj naštetih načinov upravljanja stresa in tesnobe, mi pomagajo še gibanje, dihalne vaje in ločevanje od rezultata in pričakovanj.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj