Tudi junaki včasih poiščejo pomoč: David Zupančič in Marjeta Ferlan Istinič (NIJZ)

 

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | AMAZON | GOOGLE PODCAST | YOUTUBE

Dobrodošli v posebni seriji epizod podcasta Lovim ravnotežje, v katerih bom gostila zanimive sogovornice in sogovornike, s katerimi bomo govorili o izzivih na področju duševnega zdravja. 

Marjeta Ferlan Istinič je vodja oddelka za upravljanje nacionalnega programa duševnega zdravja MIRA, nad katerim bdi Nacionalni inštitut za javno zdravje.

David Zupančič je specializant infektologije, pisatelj ter avtor knjige Življenje v sivi coni in prihajajoče knjige Znanost mirnega življenja.

V epizodi boste lahko slišali o Nacionalnem programu duševnega zdravja MIRA, ki od leta 2018 sledi desetletnim smernicam na tem področju. Marjeta vam bo zaupala, kakšni so izzivi in vam predstavila prihajajoče aktivnosti, ki bodo vključene v zadnje obdobje programa. Med njimi je tudi prva psihološka pomoč, ki bo po zgledu prve pomoči, ki jo opravljamo, ko se pripravljamo na vozniški izpit, na voljo vsem, ki se bomo želeli priučiti novih znanj v prepoznavanju težav na področju duševnega zdravja, da bomo lahko pomagali sebi in drugim.

Z Davidom govoriva o tem, kako se lahko priučimo znanj in tehnik mirnega življenja. David prav v teh dneh izdaja svojo drugo knjigo Znanost mirnega življenja, v kateri je obdelal prek 70 različnih raziskav, pri katerih so ugotovili dobrobiti umirjenega življenja. V epizodi vam bo zaupal tehnike upravljanja čustvovanja in boljšega počutja ter katera so tista spoznanja, ki jih želi prenesti na svojo mlado hčerko, da bo odrasla v samozavestno žensko, ki bo imela zdravo samopodobo, se znala samoumirjati in upravljati s čustvovanjem.

Več o kampanji Mestne občine Ljubljana lahko preberete na posebni podstrani, kjer najdete tudi vse povezave in kontaktne informacije za vse, ki iščete pomoč na področju duševnega zdravja. Spletno stran najdete tukaj.

V epizodi sem omenila epizodo podcasta Lovim ravnotežje, v kateri sem opisala svojo pot duševnega zdravja. Epizodo lahko poslušaš tukaj.

Vabim vas, da spremljate tudi moji sogovornici in njuno delo.

Davida lahko spremljate prek Instagrama. Njegov podcast Umetnost lenarjenja pa najdete tukaj.

Z Davidom sem posnela pogovor za podcast Lovim ravnotežje, ki ga lahko poslušaš tukaj, gostovala pa sem tudi na njegovem podcastu. Ta pogovor je na voljo tukaj.

Prvo epizodo iz serije, v kateri sem gostila  Niko Erčulj, ustvarjalko vsebin in vplivnico, ter Nušo Klepec, magistro psihologije, svetovalko in strokovno delavko, ki prihaja iz nevladne organizacije LOGOUT – Centra pomoči pri prekomerni uporabi interneta, lahko poslušate tukaj.

Drugo epizodo, v kateri sem govorila s Saro Isakovićolimpijsko podprvakinjo v plavanju, diplomirano psihologinjo in predavateljico in dr. Andrejo Mikuž, specialistka klinične psihologije v Centru za duševno zdravje otrok in mladostnikov v Zdravstvenem domu Ljubljana, lahko poslušate tukaj.

Pogovor smo posneli v prenovljenem Centru Rog v Ljubljani. 

Video: David Lotrič Banovič

Zvok: Luka Božič

Posebna serija podcasta Lovim ravnotežje vključuje tri epizode z naslovom »Tudi junaki in junakinje včasih poiščejo pomoč«. Nastala je v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana.

 

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj