Vse o kreditih - kaj moram vedeti, ko razmišljam o podjetniškem kreditu in drugih oblikah financiranja

 

POSLUŠAJ NA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | AMAZON | GOOGLE PODCAST 

V 149. epizodi podcasta Lovim ravnotežje govorimo o vroči temi – iskanju in pridobivanju dodatnih virov financiranja za podjetja, o kreditih za podjetja.

Moja gostja je Nataša Zemljič Pangerc, vodja skupine v Jugozahodni regiji v Poslovanju z malimi in srednjimi podjetji v NLB Skupina.

V pogovoru sva se z Natašo osredotočili na: 

- pomen grajenja odnosa med podjetnico oziroma podjetnikom in banko, 

- kakšno vlogo pri tem igra svetovalec za podjetja,

- kako se pripravimo na pogovor z banko in kaj bo banko zanimalo, ko tema nanese na kredite,

- kakšna vprašanja lahko pričakujemo in kako se nanje najbolj optimalno pripravimo,

- katere so trde in mehke informacije o našem poslovanju, ki jih je dobro imeti s seboj in pri roki.

V epizodi lahko spoznaš različne možnosti pridobivanja financiranja, ki jih ponuja NLB, kaj vpliva na to, kakšen način financiranja nam je na voljo glede na obseg poslovanja, velikost podjetja, panogo, v kateri delujemo in "starost" podjetja.

Ob koncu pogovora sva se z Natašo dotaknili tudi razmeram na trgu in odgovorili na vprašanje, kako se lahko podjetnice in podjetniki že danes pripravimo na negotovo prihodnost ter kako nam lahko pomaga banka, če se nam na poti kaj zalomi. 

V epizodi sem omenila tudi:

- 134. epizodo podcasta, v kateri sem zelo podrobno in iskreno razložila moje izzive, strahove, skrbi in neznanje na področju odnosa z denarjem. Epizodo lahko poslušaš tukaj,

- 139. epizodo, v kateri gostim mojo svetovalko za upravljanje osebnih finan Kajo Šolinc. Najin pogovor lahko poslušaš tukaj;

- 145. epizodo, v kateri govorimo o času kot najpomembnejši valuti. V epizodi gostim mojo svetovalko za podjetja pri NLB Dragico Šorn, s katero govoriva o storitva, ki jih pri NLB lahko naredeš na daljavo in s tem prihraniš na času. Pogovor lahko poslušaš tukaj.

NLB krediti za podjetja

Vsaka podjetnica in podjetnik, ki gradi svojo podjetniško zgodbo, želi, da je ta uspešna. Vsako uspešno podjetje se lahko znajde v trenutku, ko mora razširiti svoje poslovanje ali poiskati dodatne vire financiranja za vlaganje v nove izdelke in storitve, ali v situacijah, ko ima zgolj občasne potrebe po likvidnih sredstvih.

Ko razmišljamo o razvoju in rasti podjetja, moramo poznati tudi možna tveganja, se na njih dobro pripraviti, jih razumeti in se tudi zavarovati. V takšnih situacijah nam ob strani lahko stoji NLB svetovalec za podjetja, ki bo skupaj z nami našel najbolj optimalno rešitev pridobivanja dodatnih finančnih sredstev ali reševanja morebitnih trenutnih likvidnostnih težav.

V NLB so podjetjem vseh velikosti in oblik na voljo različne možnosti financiranja, poleg različnih vrst kreditov tudi alternativni viri, o katerih govoriva z mojo sogovornico Natašo Zemljič Pangerc v 149. epizodi podcasta. 

Vse dodatne informacije in predstavitev rešitev, ki bodo kar najbolje odgovorile na tvoja vprašanja in potrebe po iskanju dodatnih virov financiranja, najdeš tukaj

Prihodnost je zelena in trajnostna!

V epizodi sva z Natašo govorili tudi o enem ključnih strateških področij, na katerih dela NLB Skupina, to je trajnostna naravnanost. NLB Skupina je prva slovenska podpisnica globalnih načel za odgovorno bančništvo. Načela določajo vlogo in odgovornost pri oblikovanju trajnostne prihodnosti, hkrati pa pomagajo pri usklajevanju ciljev NLB Skupine s cilji OZN za trajnostni razvoj in Pariškim podnebnim sporazumom. Več o zavezah NLB Skupine k ustvarjanju boljših sledi si lahko prebereš tukaj.

V NLB Skupini so za podjetja in projekte, ki vključujejo trajnostno komponento, pripravili NLB Zeleni kredit, ki vključuje nižje obrestne mere v primerjavi z redno ponudbo banke. Več o NLB Zelenem kreditu za podjetja si lahko prebereš tukaj.

#OkvirPomoči in zmagovalne trajnostne ideje 2022

Zadnja tri leta sem imela čast sodelovati v krasnem projektu, ki v sebi združuje moji dve veliki strasti – podpiranje slovenskih podjetniških zgodb in medijev. NLB Skupina se po dveh uspešnih izvedbah projekta #OkvirPomoči, v katerih so malim in mikro podjetniškim zgodbam ponudili pomoč v času pandemije, vrača tudi letos, a tokrat v prenovljeni, zeleni različici.

#OkvirPomoči se je letos usmeril v trajnost in ponudil priložnost podjetjem, ki dajejo prednost zelenim podjetniškim idejam, projektom in rešitvam za lepši jutri. V NLB Skupini so si zadali poiskati edinstvene in inovativne ideje ali projekte, ki kar najbolj rešujejo izzive na področju trajnosti v Sloveniji in regiji Jugovzhodne Evrope.

Na letošnji #OkvirPomoči se je prijavilo 300 podjetij v regiji JV Evrope. Med njimi je prvostopenjska komisija najprej izbrala 10 finalistov z vsakega trga, nato pa je mednarodna žirija izbrala tri najboljše, ki so prejeli tudi bogate finančne nagrade NLB Skupine v višini 100.000 evrov (najboljši projekt je prejel nagrado v višini 50.000 evrov, drugouvrščeni projekt s 30.000 evri, tretjeuvrščeni pa z 20.000 evri).

Trije veliki zmagovalci letošnjega projekta #OkvirPomoči, ki bodo s pomočjo NLB Skupine uresničevali svojo vizijo, so: slovensko podjetje Anteja ECS, ki je razvilo orodje na področju krožnega gospodarstva, pri tem pa uporablja umetno inteligenco in velepodatke, srbsko podjetje Smart water Solutions, ki je razvilo avtomatizirane namakalne sisteme, ki delujejo s pomočjo senzorjev in mobilne aplikacije ter zagotavljajo prihranek na vodi, in črnogorsko podjetje Montex Elektronika, ki je razvilo sodobno tehnologijo za preprečevanje tveganj požarov in zmanjšanje njihovih posledic.

Poleg finančne nagrade zmagovalci prejmejo tudi brezplačno svetovanje na področju vpeljave trajnostnega poslovanja v strateške in operativne procese podjetja, ki ga pripravlja podjetje Deloitte, možnost pridobitve NLB Zelenega kredita in številne druge ugodnosti NLB.

Več o zmagovalcih, nagradah, mednarodni žiriji in projektu #OkvirPomoči, si lahko prebereš tukaj

149. epizoda podcasta Lovim ravnotežje je nastala v sodelovanju in s podporo NLB, d. d.

UJEMI SVOJ IZVOD KNJIGE

Pravilno postavljen cilj je že na pol dosežen.

Zig Zaglar, pisatelj